Monthly Archives: augusztus 2012

Vadászkutya tábor emlékére

Mátraterenyei vadászkutya tábor

2012.07.08-15. 

Változnak az idők, s vele együtt változnak az emberek és a kutyák is. Nincs két egyforma eb, mindegyikük más jellem, más személyiség, másképp csillan a fény a szemében és másféle erő vezérli. Sok kutyás fejében felmerül a kérdés, hogy vajon mi lehet a titok, ami a teljes és harmonikus összhangot, a kölcsönös tiszteletet megteremti kutya és gazdája között? Mitől válik egy kutya a vadászat során segítő társsá vagy verseny győztessé?

                     

Egy vadászati szituációkat megelevenítő, vadászok által létrehozott megmérettetés a természet világával, törvényeivel hasonlatos. Csak a kiegyensúlyozott, minden szituációhoz és környezeti tényezőhöz könnyen alkalmazkodó ebeknek van esélyük a „túlélésre”. A természet kegyetlen tanító, s csak két osztályzat létezik: az élet és a halál. Itt azonban van esély a korrekcióra, a hibáinkon való felülemelkedésre, amit csak egy módon érhetünk el: folyamatos és következetes gyakorlással. Ahogy a vándorló madár, mikor elindul valahonnan, s végül célt ér, nekünk is ezt az utat kell követnünk, a madarakhoz hasonlatos kitartó magatartással. Nincsen siker, tudás nélkül, s bár előfordulhatnak könnyen jött, véletlen eredmények, a biztos tudás fokmérője – legyen szó akár versenykutyáról, akár aktív vadászkutyáról – mindig a gyakorlás minőségében és mennyiségében ölt testet.

                       

Ahogy az emberi összeütközések során, úgy az állatok tudásszintjét felmérő versenyeken is mindig vannak elsők és utolsók, győztesek és elesettek. De egy tisztességes összecsapáson a becsületét mindenki megőrizheti, és sokat tanulhat egy magasabb szinten álló kutya munkájából.

A nyereséget minden ember másképp értelmezi. Az az igazi győztes – legyen akár a dobogó első vagy utolsó fokán – aki mer jónak lenni és képes megemelni a kalapját minden versenytársa előtt, s az esetleges sikertelenség kapujában előbb haragszik önmagára, mint az utasításait követő kutyájára. Ez a fajta mentalitás és szorgalmas munka nyitja meg a kapukat egy négylábúval megkötött különleges baráti szál és a biztos siker felé.

Várunk szeretettel Egyesületünkbe minden olyan érdeklődő Gazdit és kutyáját, akik készen állnak a változtatásra és meg szeretnék ismerni kutyájuk legbelsőbb énjét és a vadászkutyás világ rejtett kincseit.

                                                                                                               Joó Katalin