Monthly Archives: augusztus 2016

Szécsény – Vadásznap 2016

Kedves Vadászkutyások!

 

Szeptember 10-én látogassatok el a Szécsényi Vadásznapra, ahol gazdag programkínálattal várják a vadászat különleges világába bepillantani vágyókat.

Egyesületünk a vadászkutya bemutató keretein belül fog fellépni, fegyelmezettségi és apportírozó feladatok által prezentálva a retrieverek és egyéb vadászkutya fajták munkáját, vadászatban betöltött szerepét.

Számítunk minden Egyesületi Tagunk és Kutyája jelenlétére!

Találkozó időpontja: szeptember 10, 12:15

Egyesületünk kutyás bemutatójának időpontja: 13:15

Várunk szeretettel minden Egyesületi Tagot, Kutyabarátot, vadászat és vadászkutyák iránt Érdeklődőt!

Várjuk jelentkezéseteket telefonos elérhetőségeink egyikén!

Nagytarcsai Vadásznap 2016

Kedves Vadászkutyások!

Augusztus 28-án látogassatok el a Nagytarcsai Vadásznapra, ahol gazdag programkínálattal várják a vadászat különleges világába bepillantani vágyókat.

Egyesületünk a vadászkutya bemutató keretein belül fog fellépni, fegyelmezettségi és apportírozó feladatok által prezentálva a retrieverek és egyéb vadászkutya fajták munkáját, vadászatban betöltött szerepét.

Számítunk minden Egyesületi Tagunk és Kutyája jelenlétére!

Találkozó időpontja: augusztus 28, 14:30

Várunk szeretettel minden Egyesületi Tagot, Kutyabarátot, vadászat és vadászkutyák iránt Érdeklődőt!

Várjuk jelentkezéseteket telefonos elérhetőségeink egyikén!

“Vadászkutya tábor 2016″ emlékére

- Az egyik habkönnyű felhő mögül, egy fehér alapon fekete pöttyös kutya futott felénk. Egy dalmata volt.

- Tiszteletem, Embergyerek! – kaccsintott rám, előkelő tartással leülve elém. 

Reflexszerűen az előttem ülő kutya felé nyúltam, hogy megsimogassam, mire ő felállt és kitért a kezem elől.

- Nem ismerjük egymást. Nem vagy a Barátom. Miért nyúlsz felém?

- Csak üdvözölni szerettelek volna. Hiszen egy kutya vagy. A kutyák szeretik, ha megsimogatják őket – néztem rá kérdő tekintettel.

- A gazdánktól és a barátainktól, a bizalmasainktól és a szívünkhöz közelállóktól valóban szeretjük. De te idegen vagy a számomra. Nem vagyok köteles megengedni, hogy hozzám érj. Tanuld meg, hogy minden élőlény megérdemli a tiszteletet. Az én népem – egészen megmagyarázhatatlan módon – az értetek való élés, a mellettetek végzett munka, a veletek való közös élet mellett döntött. Segítettük a munkátokat, futottunk a hintótok mellett, és védelmeztünk benneteket, illetve a hozományotokat az esetleges támadásoktól. A fajtársaimnak ennél színesebb munkát szántatok, de mi mindig meg voltunk elégedve, ha a közeletekben lehet(t)ünk. Ti ezt sokszor nem értékeltétek kellőképpen, de mi a megbocsátás népe vagyunk. Sose tudnánk megharagudni rátok… Bárcsak ne élnétek vissza ezzel a tulajdonságotokkal.

/Részlet: Joó Katalin: A boldogság forrása: a kutya című könyvből/

14021483_1214494258600654_1735542671380847495_n

Elszállt egy újabb év. A tavalyi utolsó képzést követően a hideg órák, napok és hónapok hófehér lepedőt borítottak a tájra. A vadászok – frissen vizsgázott kutyájukkal a bal oldalukon – aktív hónapok elé néztek. Mindenki más pedig a kandallóban ropogó tűz mellett élvezte kutyája látványát, aki megmelegedett, és elnyomta az álom a kellemes meleget adó lángnyelvek előtt. Az embert olykor szomorkás hangulat fogja el. A koradélutánt követően sötétségbe burkolózik az égbolt. Kutyánk kérdően tekint felénk: „Még egy utolsó séta belefér?” Ekkor meleg ruhába burkolózunk, s gondolatainkba mélyedve járjuk a kietlen földutakat, erdőket, hogy négylábú barátunknak örömet okozzunk. 

A hónapok elteltével napról-napra enyhébb idők érkeznek. Érezni lehet a tavasz édeskés illatát. Nem csak az állatok viselkedése, de az emberekké is megváltozik. Hiszen már várták az idén újra bekövetkező, életeket elindító, virágzó növényekre rámosolygó tavaszt, a nagybetűs Élet hírnökét. 

A télen megszületett kölyökkutyák már bontogatják szárnyaikat. Együtt nőnek fel a természettel. Megkapják az utolsó – életüket védelmező – oltásokat, és várják, hogy beköszöntsön a vadászkutyás hétvégéket beharangozó március, ahol még soha nem tapasztalt illatokat, élményeket, jövendő vadászálmokat elindító momentumokat ragadhatnak meg – mindezt megőrizve az örökké “jelen” pillanatban. 

Vadcsapákon futkosó magyar- és német vizsla kölykök, uszkár növendékek ismerkednek egymással, s a természet hangjaival. Labrador kölykök keresik, a “folyton keresnivalót”, tapasztalat hiányában még nem is sejtve, hogy lábuk gyorsaságát még nem képes utólérni, az élettől kapott értelmes tekintetű fejükben lévő tudás. Kimért, képzett vadászkutyák figyelik kajla környezetüket, minden mozdulatukkal kimutatva, hogy hosszú évek óta bizonyítanak legjobb barátjuk oldalán. 

A sokszínű kutyás társaság napról napra, hétről hétre – a legelső alkalomtól fogva -elindult a fejlődés lépcsőfokán. S olykor talán nem is látható, de apró pillanatokban észlelhető, hogy az egykor “nyersnek” mondható négylábú, elkezdi érteni feladatát, és élményként éli meg a gazdájával való közös játékot, az együttműködés jegyében.

A nyár elérkeztével, hosszú tanulással töltött hónapok hozzák meg számunkra a felismerést: egy kutyát vettünk magunkhoz, aki a legfontosabbá vált. 

A gazdák barátokká váltak, a kutyák bajtársakká. S a legtöbben alig várjuk, hogy egy teljes hétig a mindennapok középpontjában egy tényező álljon: a kutya fejlődése, megfelelő nevelése, képzése, és talán a legfontosabb, hogy oly módon szeressük barátunkat, amelyet helyes módon képes viszonozni. 

Ebben a szellemben indul el minden évben – egy kósza téli gondolatként – a vadászkutya tábor megszervezése, tiszta szívvel a kutyákért, akik bár a pillanatban élnek, de a szívüket egy életre a kezünkbe adták.

Ezzel köszönném meg kitartásotokat és kívánom, hogy örömteli pillanatokat jelentsen számotokra a Kutyázás!

Joó Katalin

Képzés helyszínének módosulása!

 

Kedves Vadászkutyások!

Az augusztus 14-ei (vasárnapi) vadászkutya képzés időpontja és módosult helyszíne:

9:00, Babatpusztai sorompó

Helyszín megközelítése:

Budapest felől a 3. sz. főúton: Aszód irányába haladva,a 34-es km táblát követően 500 méterre balra a bekötőúton bekanyarodunk. Itt végig követjük az utat amíg elérhünk a vadászházig.

Budapest felől az M3 autópályán Gödöllőnél kihajtunk a pályáról, majd a centrum felé (jobbra) fordulunk, egyenesen megyünk a 3. sz. főút kereszteződéséig, ahol balra fordulunk, és Aszód irányába haladva, a 34-es km táblát követően 500 méterre, balra a bekötőúton bekanyarodunk.

Aszód felől a 3. sz. főúton Gödöllő irányába haladva, a 35-ös km táblát követően 500 méterre, jobbra a bekötőúton bekanyarodunk.

Gyöngyös felől az M3 autópályán Bagnál kihajtunk az autópályáról, majd az út végén balra kanyarodunk Budapest felé 3. sz. főút kereszteződéséig, ahol ismét balra fordulunk és Gödöllő irányába haladunk, a 35-ös km táblát követően 500 méterre jobbra a bekötőúton bekanyarodunk.

Várunk Titeket Bizalommal!

Tréning hétvége

Kedves Vadászkutyások!

2016. szeptember 23-25-ig, Mátraterenyén, 9 órás kezdéssel, Egyesületünk vadászkutya tréning hétvégét rendez.

Szeretettel várunk minden leendő és jelenlegi Tagot, kezdő, haladó vagy akár munkakutya szinten dolgozó vadászkutyát és Gazdáját!

Szálláslehetőségek Mátraterenyén és környékén:

Foglaláskor érdemes érdeklődni a kutyák elhelyezéséről.

Mátraterenye: Almádi vendéghház

3145 Mátraterenye, Szabadság út 107

Tel.: 32/ 362 247

Mátraszele: http://www.szallaskereso.hu/matraszele/rigofeszek_vendeghaz/

Kulcsosház – Kazár: Cím 3127 Kazár, Kossuth u 8
Tel/fax (+36) 30 973-4049 , (+36) 32 341-333

Nyirmedpusztai Kulcsosház: Cím 3143 Mátranovák, Árpád út 9
Tel/fax (+36) 32 363-062

Mátraballa: cím Petőfi út 12.

            telefon (36) 475-010 

Mátramindszent: cím Béke út 25

                       telefon (32) 366-288

Kérünk Titeket, hogy jelentkezési szándékotokat mindenképp jelezzétek telefonos vagy e-mailes elérhetőségeink egyikén!

A három napos tréning hétvége 20.000 Ft-os anyagi vonzatú.

További kérdéseitek megválaszolásában is állunk rendelkezésetekre telefonos vagy e-mailes elérhetőségeinken.

Üdvözlettel, további szép napot kívánva,

 

Retriever Vadászkutya Egyesület

www.retrievervadaszkutya.hu