Fajok és nevek

SZARVASGOMBA FAJOK

A “szarvasgomba” szó sokféle gomba gyűjtőneve, melyek közül a legnagyobb kultusz a Tuber (jelentése: gumó) nemzetséghez tartozókat övezi. Ezek közül is a leghíresebb a Tuber melanosporum, melynek számos neve van: hívják fekete, francia vagy périgordi szarvasgombának. Franciaországban bármely kiadványból megtudhatjuk, hogy ez a világ legjobb szarvasgombája, a többi fajta csak tévedésből jött a világra. Dél-Európában sok helyen terem, Magyarországon sajnos nem.
Hazánkban a nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) a legelterjedtebb, ami – mondjanak bármit a franciák – igen ízletes, határozott karakterű gomba. Jelentősebb mennyiségben terem még a téli szarvasgomba is (Tuber brumale). Hogy nagyobb legyen a zűrzavar, a Tuber melanosporum neve sok nyelven “téli szarvasgomba”, ezért ha tartósított készítmény vásárolunk, érdemes a latin nevet megkeresni a címkén: a Tuber brumale harmadannyiba sem kerül, mint a Tuber melanosporum.
Magyarországon is terem a ritka és értékes piroshúsú, vagy isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum), amit csak mi hívunk pirosnak, máshol fehér a neve (truffle blanc, white truffle). Híresebb termőhelye az olaszországi Piedmont, ezért piedmonti gombának is nevezik. Ez a legdrágább szarvasgomba-fajta, és sokan ízletesebbnek tartják, mint a franciák kedvencét, a fekete szarvasgombát (Tuber melanosporum).
Nem tartozik a tuber nemzetségbe a fehér szarvasgomba (Choirmyces meandiformis), sem a Magyarországon gyakori homoki szarvasgomba (Terfezia terfezoides), amelynek az a különlegessége, hogy édes.
Szarvasgombából is, nyelvbõl is sok van. Az alábbiakban e két nagy halmaz metszetét próbáljuk egy áttekinthetõ rendszerben megmutatni.
A lista a gasztronómiában fontos szerepet játszó gombákat sorolja fel. Az utolsó két fajtát (Choirmyces Meandriformis és Terfezia Terfezoides) nem tartják számon a világ nagy konyháiban, és szigorúan véve nem is szarvasgombák. Azért szerepelnek itt mégis, mert Magyarországon szarvasgombaként ismerik õket, és hagyománya van fogyasztásuknak. Néhány elnevezést különféle szakértõk, más-más okból helytelennek tartanak. Ennek ellenére ezeket is feltüntettük, és az érdekesebb régies neveket is közreadjuk.

A szarvasgomba néhány neve

  • magyar: gímgomba, trifola, trufola
  • olasz: tartufo, tartuffoli, trifolo, trifola
  • francia: truffe
  • angol: truffle
  • spanyol: trufa
  • német: Trüffel
  • orosz trifel
  • arab: terfe
 

Fontosabb hazai ehetõ földalatt gombák

További információkért kattintson a faj nevére!
- Nyári szarvasgomba (Tuber aestivum)
- Burgundiai szarvasgomba (Tuber uncinatum)
- Fehér szarvasgomba (Choiromyces meandriformis)
- Téli szarvasgomba (Tuber brumale)
- Homoki szarvasgomba (Terfezia terfezoides)
- Nagyspórás szarvasgomba (Tuber macrosporum)
- Késõi szarvasgomba (Tuber borchii)
- Piroshúsú (vagy isztriai) szarvasgomba (Tuber magnatum)
- Kátrányszagú szarvasgomba (Tuber mesentericum)
 

Egyéb gyakori földalatti gombák

- Üreges szarvasgomba (Tuber excavatum)
- “Vörös szarvasgombák” (Melanogaster nemzetség)
- Álszarvasgombák (Elaphomyces nemzetség)
- Lyukas szarvasgombák (Genea nemzetség)
- Agyvelõ szarvasgomba (Hydnobolites cerebriformis)
 

Nem magyarországi szarvasgombák/földalatti gombák

Francia szarvasgomba (Tuber melanosporum)
Kínai szarvasgomba (Tuber indicum, Tuber sinense etc.)
Kínai üreges szarvasgomba (Tuber pseudoexcavatum)
sivatagi szarvasgombák (Tirmania,Terfezia)
A szarvasgombák magyarországi termõideje közelítõleg
A táblázatban a sötétebb részek jelzik a fõ termésidõt (saját megfigyelés alapján)
(Forrás: truffle.hu)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>