Gasztronómia

 Receptek

A több mint száz magyarországi földalattigomba-fajból csak néhány nevezhetõ étkezési és élvezeti szempontból jelentõsnek. Szarvasgombának eredetileg a Tuber nemzetségbe tartozó gombákat nevezzük, de a gyakorlat minden finom ehetõ földalatti-gombát szarvasgombaként értelmez, így a Choiromyces,Terfezia, Melanogaster nemzetségek tányérra kerülõ képviselõit is gyakran szarvasgombaként nevezzük. Az utolsó kettõ, ízvilágában is jelentõsen eltér a „valódi” szarvasgombáktól, így a konyhán kreativiást igényel. Néhány szarvasgombfaj azonosítása, elkülönítése a nagyon hasonló rokonfajok miatt nehézségbe ütközhet, ilyen pl. a késõi szarvasgomba, amelyet a rokonságába tartózó kis fehér szarvasgombáktól szinte lehetetlen megkülönbözetni, de étkezési szempontból ez felesleges is. Ilyen gyakorlati megközelítést érdemes érvényesíteni a gasztronómiában a nyári szarvasgomba és a külsõt tekintve igen hasonló kátrányszagú szarvasgombát illetõen is. Amelyiknek szúrós kellemetlen szaga van az a kátrányszagú szarvasgomba és amelyiknek illata kellemes az embernek, az a nyári szarvasgomba.

Szarvasgomba ízű karfiolkrémleves

 

Tavasz van, elfelejthetjük a liszttel-keményítővel sűrített krémleveseket, elég a zöldség és a tejszín. Más zöldségből is készíthetjük: brokkoli, karalábé, zöldborsó, répafélék, zeller, burgonya, sütőtök stb. Tejben puhára főzzük a zöldséget, összeturmixoljuk, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, esetleg egy leveskockával, tejszínnel összeforraljuk. A kézenfekvő ízesítők közül hagyjuk a hagymát-fokhagymát, mert ezek szeretnek vetélkedni a piemonti szarvasgomba illatával. Ez utóbbit a legvégén kapja meg a leves, szarvasgombaolaj formájában. Tálaláskor teszünk bele valami durvára vágott-darált olajos magot: mandulát, diót, tökmagot. Mi most pirított fenyőmagot használtunk. Megszórhatjuk zöldfűszerrel is, pl. petrezselyem, zellerlevél, bazsalikom, metélőhagyma. Az eredmény egy könnyű leves, erős szarvasgombaízzel. Ha kedvünk tartja, az utolsó forraláskor egy kis pirospaprikát is tehetünk bele, csak annyit, hogy a levesnek halvány narancssárga színe legyen, akár a piemonti szarvasgombának. (Forrás: szarvasgomba.hu)

 

Sertésszelet gombaraguval és szarvasgombás muffinnal

 

A roston sült hús és a gombaragu semmi különös, olyan, mint máskor, viszont a köretként tálalt muffinba szarvasgombamártást kevertünk. Itt egy másik szarvasgombaízzel találkozunk: a mártásban nyári szarvasgomba van. A raguhoz kucsmagombát használtunk: szezonja van, nem tudtunk neki ellenállni. Kucsmagomba nem mindig kapható a sarki boltban, de természetesen más gombával is elkészíthető.

Mást is kevertünk a muffin tésztájához: petrezselymet (zöld) és algakaviárt (piros). Az algakaviár számos előnye közül az egyik, hogy a halból való rokonától eltérően jól bírja a sütést. (Forrás: szarvasgomba.hu)

  

Mákos guba szarvasgombás mézzel

 

A mákos guba kifliből is finom (főleg, ha a kiflikarikákat betesszük a sütőbe, hogy egy kis színt kapjon és hogy ropogós legyen), de azért csak a kenyértésztából az igazi. A dagasztás manapság már kenyérsütő dolga. Két tippet tudunk adni, hogy a guba rudacskái (vagy éppen a pizzatészta) kívül ropogós, belül pedig puha, foszlós legyen:
– mikor a tésztarudakat (pizzatésztát) rátettük a sütőlemezre, letakarva kelesszük még egy fél órát;
– a sütőbe tegyünk egy kis lábas vizet.

Végül a kész mákosgubára szarvasgombás mézet csurgatunk. De csurgathatjuk rizsfelfújtra, túrós palacsintára, gyümölcskoktélokra is: mindegyiknek különleges ízt ad. (Forrás: szarvasgomba.hu)

 

Burgonya tócsni szarvasgombás szalonnával

Hozzávalók (4 személyre):

• 1 kg burgonya

• 3 egész tojás

• cca. egy evőkanál liszt

• kevés tej, ha van

• olaj a sütéshez

• 10-12 szelet Aranyszarvas szarvasgombás szalonna

Elkészítése: A burgonyát nyersen meghámozzuk, megmossuk, és közepes reszelőn lereszeljük.Hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, sózzuk, borsozzuk, és alaposan elkeverjük, itt adhatunk hozzá tejet vagy vizet. Sűrű darabos palacsintamasszát képzeljünk el.Serpenyőben olajat forrósítunk.A masszát egy merőkanállal beleöntjük, elegyengetjük majd mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Szalvétára tesszük, hogy a felesleges zsírt leitassuk.
Tölthetjük csirkeraguval, salátával, pástétomokkal. Majd félbehajtjuk, tetejére a jól lehűtött(akár fagyasztóba is tehetjük egy órára) Aranyszarvas Szarvasgombás szalonnát vékonyra szeleteljük és előmelegített, 180 Celsius-fokos sütőben 6–8 percig sütjük. (Forrás: aranyszarvas.com)

 

Briós libamájpástétommal, szarvasgombás tokaji aszú zselével

Hozzávalók (4 személyre):
• 35 dkg liszt
• 1 csomag száraz élesztő
• 2 dl langyos tej
• 6 tojássárgája
• 1 narancs leve és reszelt héja
• 10 dkg porcukor
• 3 dkg puha, de nem folyós vaj
• 1 üveg Aranyszarvas Arany Libamáj Pástétom
• 1 evőkanál Aranyszarvas Szarvasgombás Zselé Tokaji Aszúból
Elkészítése: A lisztet a száraz élesztővel, pici sóval és a narancs héjával összekeverjük. A langyos tejben felolvasztjuk a porcukrot. A lisztes keverékhez hozzáadjuk a tojások sárgáját, a narancs levét és a cukros tejet, elkeverjük, végül a vajat is hozzáadjuk, és jól kidolgozzuk. Kelesztjük, míg szép habosra nem kel. Kigombócozzuk. A dariol vagy muffin formát kivajazzuk, belepakoljuk a gombócokat, elegyengetjük. 20–25 percig langyos helyen kelesztjük tojással lekenjük, majd 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. A kalapját levágjuk, és az Aranyszarvas Arany Libamáj Pástétommal megkenjük. Egy mokkáskanálvégnyi Aranyszarvas Szarvasgombás Zselével Tokaji Aszúból díszítjük. (Forrás: aranyszarvas.com)
 

Cukorborsó szarvasgombás mézzel

 

Hozzávalók (4 személyre):
• 25 dkg cukorborsó
• 8 szelet szélben szárított sonka
• só
• 1 mokkáskanál szódabikarbóna
• 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
• 4 evőkanál Aranyszarvas Szarvasgombás Méz
• 1 darab bagett
Elkészítése: A sonkaszeleteket sütőpapírra vagy szilikon lapra terítjük, a sütőben 100–120 Celsius-fokon ropogósra sütjük. A cukorborsót forrásban lévő sós vízben – amibe 1 mokkáskanálnyi szódabikarbónát is tettünk, hogy a szép zöld színeket megőrizzük – 1 percig főzzük. Leszűrjük, majd jeges vízbe tesszük. Miután kihűlt, lecsepegtetjük. Olívaolajjal, az Aranyszarvas Szarvasgombás Mézzelösszekeverjük, sonkákkal tálaljuk. Pirított bagettet kínálunk mellé. (Forrás: aranyszarvas.com)
 

Hússaláta szarvasgombás szőlőmagolajjal

 

Hozzávalók (4 személyre):
• fél fej jégsaláta
• fél csomag rukola
• 2 db sárgarépa
• 4 szál újhagyma
• 8 szelet sonka (lehet érlelt,füstölt)
• 6-8 evőkanál fehérborecet
• 6-8 evőkanál olívaolaj
• 10-15 csepp Aranyszarvas Szarvasgombás Szőlőmagolaj
• só, bors
Elkészítése: A zöldségeket összevágjuk (tetszőlegesen használhatunk más salátának való zöldségeket is), sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a fehérborecettel és az olívaolajjal és az Aranyszarvas Szarvasgombás Szőlőmagolajjal, óvatosan összekeverjük. A sonkát vékony szeletekre vagy kockára vágjuk, ha tehetjük, pirítsuk is meg, majd a tetejére halmozzuk. (Forrás: aranyszarvas.com) 

 

Kétszer sült sütőtök tésztában sült csirkés sertéstekercs szarvasgombás tokaji aszú zselével

Hozzávalók (4 személyre):
• 1 kg sütőtök
• 1 db sertésszűz
• 1 db csirkemell
• 1 csomag rétestészta
• 1 üveg Aranyszarvas Zselé Tokaji Aszúból
• olívaolaj
• só, bors
• 1 tojás
• 1 marék spenót vagy rukola
• olaj a sütéshez
Elkészítése: A sütőtököt sütőben félpuhára sütjük, a csirkemellet és a sertésszüzet a hártyától megtisztítjuk majd hosszanti irányba, félbevágjuk őket. A réteslapot kiterítjük, tojással megkenjük.
A csirke és a sertésszűz közé spenótleveleket teszünk, és a réteslapokra fektetjük.
Szorosan, de óvatosan feltekerjük, és bő olajban megsütjük (4–5 perc). A maradék réteslapokat vékony csíkokra vágjuk és azt is mellette hirtelen megsütjük. A sütőtök mindkét oldalát (héja nélkül)  serpenyőben olívaolajon megpirítjuk és egy kanál Aranyszarvas Zselét Tokaji Aszúból teszünk hozzá a serpenyőbe és ebben még megforgatjuk a tököt. Tálaláskor a réteseket felvágjuk, a tök tetejére Aranyszarvas Zselét Tokaji Aszúból teszünk és az olajban sült réteslap csíkokkal dekoráljuk. (Forrás: aranyszarvas.com) 
 

 Oldalas szarvasgombás szilvalekvár lakkal

 Hozzávalók (4 személyre):
• 3 kg kevés húsú sertésoldalas
• 3 evőkanál paradicsompüré
• 2 fej hagyma
• 1 fej fokhagyma
• 4 evőkanál Aranyszarvas Szarvasgombás Szilvalekvár
• 3 evőkanál ketchup
• 2 evőkanál méz
• 1 teáskanál chilipor
• 600g újburgonya
• só,bors
• olívaolaj
• 1 fej fokhagyma

Elkészítése: Az oldalasokat mély tepsibe tesszük, mellé rakjuk a negyedelt hagymákat és a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel. Lefóliázzuk és 150 Celsius-fokos sütőben megpároljuk. Akkor van kész, ha a csont kb. 2 cm-re látszik a hústól.
Közben elkészítjük a lakkot: az Aranyszarvas Szarvasgombás Szilvalekvárt összekeverjük a mézzel, ketchup-al és a chiliporral. Ha az oldalasok kész vannak, bekenjük a lakkal, majd vagy faszenes grillsütőben vagy otthoni sütőben 180 Celsius-fokon rásütjük a mázat.
Az újburgonyát megtisztítjuk és 40 percig az oldalas mellet sütjük 180 Celsius-fokon. (Forrás: aranyszarvas.com) 

 

Rántott csirkemell szarvasgombás céklás majonézzel

 Hozzávalók (4 személyre):
• 800 g csirkemell
• 4 db tojás
• 1 csomag toast kenyér
• 50 g liszt
• 8 evőkanál majonéz
• 4 evőkanál Aranyszarvas Szarvasgombás Céklalekvár
• só,bors
• olaj a sütéshez

Elkészítése: A toast kenyeret sütőbe tesszük kissé kiszáradni, majd durvára turmixoljuk, vagy  lekutteroljuk. A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk majd lisztbe, tojásba és a morzsába mártjuk. Nem nyomkodjuk, csak finoman megmártjuk. Olajban kisütjük.
Az Aranyszarvas Szarvasgombás Céklalekvárt a majonézzel bottmixerrel összekeverjük és a csirkékhez mártogatósként tálaljuk. (Forrás: aranyszarvas.com)

 

 Sertéshúsnyárs szarvasvasgombás kolbásszal, szarvasgombás szilvalekvárral lakkozva

 

 Hozzávalók (4 személyre):
• 50 dkg sertés tarja
• 30 dkg Aranyszarvas Szarvasgombás Kolbász
• só
• bambusz nyárs
• 1 evőkanál olaj
• Aranyszarvas Balzsamos Szilvalekvár Szarvasgombával

Elkészítése: A tarját 2 x 2 cm-es szeletekre vágjuk, megsózzuk. Az Aranyszarvas Szarvasgombás Kolbászt felkarikázzuk és a tarjával felváltva nyársra húzzuk. Kevés olajon, serpenyőben minden oldalát szép pirosra sütjük.  Aranyszarvas Balzsamos Szilvalekvárral bekenjük, salátával, bagettel tálaljuk. (Forrás: aranyszarvas.com)

 

 Sült burgonyahajók szarvasgombás kolbásszal

 

Hozzávalók (4 személyre):
• ½ kg burgonya
• 10 dkg szarvasgombás kolbász
• olaj a sütéshez
• só
Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, tetszőleges dominókra vágjuk, és olajban megsütjük, megsózzuk és a vékonyra szelt kolbászokkal együtt felszúrjuk. Vendégvárú falatkaként tálaljuk. (Forrás: aranyszarvas.com)
 

Sült kacsamáj szarvasgombás mézzel és sárgarépafőzelékkel

 

 Hozzávalók (4 személyre):
• 60-70 dkg hízott kacsamáj
• 1 evőkanál étolaj
• 1 gerezd fokhagyma
• tengeri só
• 50 dkg sárgarépa
• 5 dkg vaj
• 1 dl tejszín
• só
• 2-3 evőkanál Aranyszarvas Szarvasgombás Méz
• friss saláta
• 1 darab bagett
Elkészítése: A répát megtisztítjuk, lereszeljük. A finomra vágott fokhagymát vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a lereszelt répát, a tejszínt beleöntjük, megsózzuk, puhára pároljuk. Amikor elkészültünk hozzáadjuk az Aranyszarvas Szarvasgombás Mézet. A kacsamájat 1 cm-es szeletekre szeljük majd közepesen forró serpenyőben oldalanként 1-1 percig sütjük.
Ezután félrehúzzuk és fóliával letakarva 5 percig pihentetjük. Sárgarépa főzelékkel tálaljuk, zöldsalátával díszítjük. Pirított bagettet kínálunk mellé. (Forrás: aranyszarvas.com)

 

Szarvasgombás kecskesajt paprikába, cukkínibe töltve

 

 Hozzávalók (4 személyre):
• 500 g bébizöldség (cukkíni, füge, paprika, paradicsom, datolya stb.)
• 150 g kecskesajt
• 1 teáskanál Aranyszarvas Szarvasgombás Pesztó

Elkészítése: A zöldségeket leforrázzuk, félbevágjuk és kivájjuk a közepét. A belső húsokat leturmixoljuk és hozzákeverjük a sajtot és az Aranyszarvas Szarvasgombás Pesztót. Beletöltjük a zöldségekbe és pár csepp balzsamecettel dekoráljuk.
A zöldségek lehetnek nagyok is. Ha egy dunsztos üvegbe tesszük és  70 Celsius-fokos extra szűz olívaolajjal leöntjük jó pár napig eláll. (Forrás: aranyszarvas.com)

 

Szarvasgombás kolbászos vajaskenyér

 

Hozzávalók (4 személyre):
• 1 pár Aranyszarvas Szarvasgombás kolbász
• 1 kg / 2 db bagett
• 10 dkg vaj
Elkészítése: Felszeljük az Aranyszarvas Szarvasgombás kolbászt, a bagettet megkenjük vajjal, rárakjuk a kolbászokat, friss zöldségekkel – paprika, paradicsom, uborka – díszítjük. (Forrás: aranyszarvas.com)
 

Szarvasgombás libamájas csiga

 

 Hozzávalók (4 személyre):
• 1 csomag leveles tészta
• 1 üveg Aranyszarvas Szarvasgombás Libamájpástétom vagy Aranyszarvas Arany Libamájpástétom
• 1 tojás
Elkészítése: A leveles tésztát kinyújtjuk, megkenjük az Aranyszarvas Szarvasgombás Libamájpástétommal, majd miközben feltekerjük, folyamatosan kenjük a tojással. 2-3 cm-es csigákra vágjuk,majd sütőpapírra  tesszük és 180 Celsius-fokos sütőben 15–20 perc alatt készre sütjük.  (Forrás: aranyszarvas.com)

 Szarvasgombás párolt kelkáposzta, sült mozarellával

 

Hozzávalók 4 személyre:
• fél fej kelkáposzta
• 10 dkg vaj
•  liszt
• 1 evőkanál liszt
• 1 dl tej
• 1 dl tejszín
• 1 evőkanál Aranyszarvas Szarvasgombás Pesztó
• só
• fehérbors
• 150 g mozarella
Elkészítése: A kelkáposztát csíkokra vágjuk, 5 dkg vajon megpároljuk. A szarvasgombás besamel mártáshoz 5 dkg vajat olvasztunk, lisztet szórunk bele és felöntjük a forrásban lévő tej és tejszín keverékével, sózzuk, fehérborsozzuk. Folyamatosan kevergetjük, ha felforrt 1 percig főzzük, kevergetjük. Miután a tűzről levettük hozzáadjuk az 1 evőkanál Aranyszarvas Szarvasgombás Pesztót, majd ráöntjük a megpárolt kelkáposztákra, összekeverjük. Ízesíthetjük esetleg még sóval. A mozarellákat 1 cm-es szeletekre felszeleteljük és forró serpenyőben, vagy grill serpenyőben egyik oldalát addig sütjük amíg a sajt elkezd folyni majd a káposzta mellé tálaljuk. (Forrás: aranyszarvas.com)
 

 Szarvasgombás polenta kecskesajttal és pulyka érmékkel

Hozzávalók (4 személyre):
• 500 g pulykamell
• 200g kecskesajt

Hozzávalók a poletnához:
•  3 dl tej
• 1/2 dl tejszín
•  5 dkg vaj
•  10 dkg kukoricadara
• 1 kávéskanál kurkuma
•  só
• 1 evőkanál Aranyszarvas szarvasgombás pesztó

Elkészítése: A pulykamellet érmékre vágjuk kevés olívaolajon elősütjük. A tejet, a vajat és a tejszínt felforraljuk sóval és folyamatos keverés mellett beleszórjuk a kukoricadarát. Mérsékelt lángon, folyamatos keverés mellett forrásig kevergetjük (óvatosan, mert csapkodhat). Miután felforrt, hozzákeverjük a kurkumát is, ettől szép színe lesz és az Aranyszarvas szarvasgombás pesztót. Még melegen átöntjük egy sima aljú edénybe (pl. egy nagy lapos tányérba vagy egy serpenyőbe), letakarjuk, és megvárjuk, míg megpuhul és kihűl. Miután kihűlt, egy vágódeszkára kiborítjuk, és tetszés szerint formára vágjuk. A tetejére kecskesajtot reszelünk rátesszük a pulykaérméket és  forró sütőben még 10 percig sütjük. (Forrás: aranyszarvas.com)

Szarvasgombás, szőlőmagolajos csokoládé mousse

 

 Hozzávalók:
• 400 g étcsokoládé

• ½ liter tejszín
• 6 tojás sárgája
• 2 egész tojás
• 6-8 csepp Aranyszarvas Szarvasgombás Szőlőmagolaj
Elkészítése: Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd félretesszük, amíg el nem éri a száj hőmérsékletet. A tejszínt habbá verjük és a hűtőbe tesszük. A tojásokat külön géppel jó keményre felverjük. Ehhez óvatosan hozzákeverjük a csokoládét és egy kanálnyi habtejszínt. Amikor ezt jól eldolgoztuk egy nagy fejű fakanállal hozzákeverjük a maradék habtejszínt és cseppentünk bele 6-8 csepp Aranyszarvas Szarvasgombás Szőlőmagolajat.
A hűtőben legalább 2 órát állni hagyjuk majd cseresznyelekvárral vagy Aranyzsrvas Narancsos Sárgarépalekvárral tálaljuk. (Forrás: aranyszarvas.com)

Tojásos galuska szarvasgombás pesztóval, fejes salátával

 

 Hozzávalók (4 személyre):
• 500 g liszt
• 10 egész tojás
• 1 evőkanál Aranyszarvas Szarvasgombás pesztó
• só, bors
• kevés jeges víz
• 2 db fejes saláta
• 1 evőkanál olívaolaj
• 3 evőkanál fehérborecet
• 1 evőkanál cukor
             
Elkészítése: A lisztet 4 db tojással, az Aranyszarvas Szarvasgombás pesztó felével, sóval, borssal, és egy kevés jeges vízzel sűrűre, csomómentesre keverjük. Evőkanál segítségével forrásban lévő vízbe szaggatjuk, felforraljuk, majd takaréklángon 3–4 percig főzzük. Leszűrjük. A maradék tojást felverjük, az Aranyszarvas Szarvasgombás pesztó másik felét hozzákeverjük és/vagy összekeverjük serpenyőben a  galuskával, vagy az egészet összekeverve tepsibe öntjük és sütőben 10–15 Celsius-fokon megsütjük. A fejes salátához az olívaolajat, fehérborecetet és a cukrot összekeverjük, az öntetettel meglocsolt salátaleveleket a galuska mellé tálaljuk. (Forrás: aranyszarvas.com)

Szólj hozzá

E-mail címed nem lesz publikus. A *-al jelölt mezők kötelezőek.

© 2023. Retriever Vadászkutya Egyesület – Minden jog fenntartva!