Minden, ami vadászat

 

Az igaz vadász tízparancsolata

  

1. Ismerd meg, és óvd a természetet, mely nemcsak életünk kerete, de a sokszínű földi élet, benne az emberi faj fennmaradásának előfeltétele.

2. Szeresd és tiszteld az élet minden formáját – ismerd el és tedd életed vezérlő csillagává a vadon élő állatok méltóságának elvét.

3. A vadász nem válhat gyilkossá. A vadász a vadon élő, vadászható állatok “kertésze”, akinek a kezében a puska nem gyilkos fegyver, hanem szerszám, amellyel megakadályozza a túlszaporodást, eltávolítja az adott állományba nem illő egyedeket és amellyel birtokba veszi az “érett gyümölcsöket”.

4. A vadászat nemcsak szenvedély, sport és gazdasági ágazat, hanem szakma, sőt tudomány is, az igaz vadász élete éppen ezért folyamatos ismeretgyűjtés és tanulás.

5. Adj esélyt a vadnak! A vad nem ellenséged, a vadászat nem háború. A legmodernebb technikai eszközök alkalmazása bérgyilkossá zülleszt.

6. Tanúsíts önmérsékletet! A vadászat élménygazdagsága és szépsége nem az elejtett vadak mennyiségétől függ.

7. A biztonság mindennél előbbre való. Az önfegyelemnek korlátoznia kell a szenvedélyt. Nincs jogod másokat veszélyeztetni!

8. A vad halála ünnep és gyász. Add meg az elejtett vadnak járó tiszteletet, ismerd meg és ápold a vadászat nemes kulturális hagyományait.

9. Magánemberként is éld az igaz vadászok életét: légy mértéktartó és fegyelmezett. Ne adj okot arra, hogy a vadászellenes érzelmek felerősödjenek.

10. Minden állat és természetbarátot, a természet és környezetvédelem minden hivatásos és önkéntes munkatársát tekintsd szövetségesednek. Tiszteld — és ha lehet, segítsd is — a vadászterületeden gazdálkodók munkáját.

 

Vadászkutyások tízparancsolata

A vadászkutya 1943-as évfolyamából

 

1.  Mielőtt kutyát szereznél, tanuld meg szakkönyvekből, szaklapokból és szakértő barátaidtól a vele való bánásmódot!

2.  Csak fajtiszta vadászkutyát vásárolj. Olyat, amely céljaidnak előreláthatóan megfelel.

3.  Ne fogadj el kutyát ajándékba. Jó kutyát senki se ajándékoz el, megtartja magának.

4. Ne fogadj el kutyát származási lap (pedigree) nélkül. Ígéretre ne adj, azt nem váltják be.

5.  Kutyáddal szeretettel és jó szívvel bánj, légy hozzá igazságos. A kutya érző lény, a jó bánásmódot meghálálja. Csak így nevelhetsz belőle megértő, hűséges vadásztársat. Az a mondás “úgy bánnak vele, mint a kutyával” – már rég idejét múlta.

6.  A kutya értelmi képessége sokkal kisebb, mint a Tiéd. Ne akard hát, hogy minden szavadat azonnal megértse; helyezkedjél bele az ő gondolatvilágába!

7.  Ne csak akkor törődjél kutyáddal, ha vadászni viszed. Ha nem magad gondozod, ápolod és eteted, nézz utána, hogy alkalmazottad, nem hanyagolja-e el. Ha megbetegszik, vidd azonnal állatorvoshoz.

8.  Vadászaton kímélettel használd kutyádat, ne kívánj tőle olyasmit, amire nem tanítottad. Kétszer is gondold meg, mielőtt megvered.

9.  Vadászat után tisztíttasd meg kutyádat, gondoskodjál etetéséről és pihenéséről, neked is jól esik és ő is megérdemli.

10. Vadászkutyádat legjobb barátodnak se add kölcsön. Pipát, puskát, lovat, kutyát nem szokás kölcsönkérni, mert senki nem adja oda szívesen.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>