Working Test

Vadászat közeli apportvizsga – Working Test
szabályzat

I. BEVEZETÉS
 

1. Ez a vizsga a vadászat iránt érdeklődő retriever tulajdonosoknak, valamint azoknak, akik nem kívánják kutyáikat vaddal kiképezni, lehetőséget kínál arra, hogy retrieverüket a fajtának megfelelően kiképezze, valamint a kiképzés eredményét hasonló gondolkodásúakkal egy sportszerű viadalban megmérettesse.
2. A vizsga folyamán szimulált vadászatközeli szituációkban a tipikus retriever tulajdonságok (stabilitás, munkakedv, apportkedv, vízszeretet, emlékezőtehetség, orrhasználat, kitartás, fegyelem, tanulékonyság valamit puha száj) és az általános idegrendszeri stabilitás (lövésállóság, nem kívánatos agresszivitás) kerülnek értékelésre.
3. Ez a vizsga a Retriever Vadászkutya Egyesület hivatalos vizsgája. Nem számít hivatalos győztes címnek és a megfelelése nem jogosít fel a munkakutyaosztályban való nevezésre nemzeti vagy nemzetközi kiállításokon 

II. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 

1. Egy dummy vizsgát egész év folyamán meg lehet tartani. A vizsgákat bármilyen időjárásnál megtartják.
2. A részvételre minden retrieverfajtához tartozó kutya jogosult, amelyik FCI által elismert törzskönyvvel rendelkezik.
3. A szervező a verseny kiírásakor korlátozhatja a részvételi létszámot.
4. A nevezések elfogadása a nevezési díj beérkezésének sorrendjében történik.
5. Egy kutya nevezésével egyidejűleg be kell mutatni a részvételi díj befizetésének igazolását.
6. A nevezés egyben e vizsgaszabályzat visszavonhatatlan elfogadását jelenti, mind a kutyatulajdonos, mind a kutyavezető részéről.
7. A nevezési díj nem téríthető vissza akkor sem, ha a kutya a versenyen nem indul. Amennyiben egy szuka a vizsga előtt kezd el tüzelni, a nevezési díj egy következő az RVE által megrendezésre kerülő dummy-vizsgához jóváírható.
8. Egy kutyavezető egy vizsgánál egy osztályban legfeljebb két kutyát vezethet.
9. A vizsgáról a nevezési díj elvesztése mellett kutyák kizárhatók
* amennyiben a nevezésben hamis adatok szerepelnek.
* amelyek hívatlanul szabadon szaladgálnak a vizsga területén
* amelyek a vizsga kezdetekor, vagy egy feladatra való felhíváskor igazolatlanul távol vannak
* amennyiben a vizsga menetét a kutya vagy vezetője jelentősen zavarja
* amelyeket a vizsga területén testi fenyítésben részesítenek
* amelyek elfogadhatatlan agresszív viselkedést tanúsítanak más kutyák vagy emberekkel szemben
* amelyek nem tudják igazolni egy előírt oltás érvényességét
10. Tüzelő szukák a vizsgán nem vehetnek részt.
11. Minden a vizsgán résztvevő személy (vizsgázó és néző) köteles megfogadni a vizsgavezető és bírók utasításait. Ellenkezők tartósan kiutasíthatók a vizsgaterületről.
12. Minden résztvevőtől elvárják, hogy a vizsga menetét ne zavarja; különösen elvárt a csendes viselkedés a vizsga teljes időtartama alatt; a vizsgaterület bepiszkítása elkerülendő.
13. A bírók döntése nem támadható.
14. A bírók nyilvános bírálata kizárást von maga után.
15. Korhatár nincsen.
16. Tilos a kutyákat a vizsgaterületen fém- vagy szöges nyakörvekkel vezetni.
17. Károkért, amiket egy kutya a vizsga folyamán okoz, kizárólag a tulajdonos és a vezető felelnek. A rendező semmilyen felelősséget nem vállal balesetekért illetve a kutya vagy vezetője sérüléseiért.
18. A bírák megbízása a vizsga szervezőjének feladata.
19. Minden osztályban a VI. pont alapján hivatalosan elismert bírónak kell bíráskodni. 
III. KÜLÖNLEGES RENDELKEZÉSEK
 
1. Aversenyben általános vászon-dummy-k (standard 500g) kerülnek felhasználásra. Módosítást vagy dummykilövőt nem használunk.
2. A versenykiírásban minden résztvevőt kötelezhetnek dummyk rendelkezésre-bocsátására.
3. Amennyiben lövésekre kerül sor, ezek kizárólag vadászpuskából, riasztófegyverből vagy dummykilövőből adhatók le.
4. A kutyákat lehetőség szerint vízben is kell vizsgáztatni. A vizimunka vizsgáztatása és eredményessége bekerül a bizonyítványba. Vizimunkáról akkor beszélünk, ha a kutyának munka közben valóban úsznia kellett.
5. A vizsgáztatás minden osztályban nyakörv és póráz nélkül történik.
Kivétel: a kezdő és “L” osztályban a kutya vezethető pórázon, de ebben az esetben legfeljebb a maximális pontszám felét kaphatja.
6. Ha a kutya kitör, de azonnal megállítható a kezdő, az “L” és “M” osztályokban legfeljebb a maximális pontszám felét érheti el. Az S osztályban ezért 0 pont jár (“nullázás”).
7. A bírók a vizsga folyamán figyelik a kutya stabilitását, munkakedvét, orrhasználatát, emlékezőtehetségét, vízszeretetét, apportírozási kedvét, kitartását, irányíthatóságát és keresési stílusát. A kutya gyorsan és biztosan kell, hogy a vezető kezébe apportírozzon (az átadáskor nem kell leülnie) és puha szájat kell tanúsítania.
8. A kutya elégtelen teljesítése esetén a bírók bármikor lefújhatnak egy gyakorlatot. Ebben az esetben a vezető köteles a kutyát azonnal behívni és pórázra venni.
9. Eredménycsökkentő tényezők:
Megfékezett kitörés a kezdő, “L” és “M” osztályokban, nyugtalanság, figyelmetlenség, hiányos emlékezőtehetség, nyámmogás, engedetlenség, a kutyavezető hangos viselkedése munka közben, lassú visszajövetel, habozó vízfelvétel.
10. “Nullázás”:
Ha a kutya hibát követ el (lásd III/11. pont), a feladatot 0 ponttal értékeljük. Amennyiben egy kutyának van egy 0 pontos gyakorlata, a vizsgán már nem mehet át, de folytathatja a versenyt, amennyiben a bíró másként nem dönt.
11. Hibák, amelyek nullázáshoz vezetnek:
Kemény száj, lövésfélőség, ugatás vagy nyüszítés, a vizimunka megtagadása, apportírozás megtagadása, megfékezhetetlen kitörés vagy megfékezett kitörés az “S” osztályban, dummyváltás apportírozás közben, vad űzése, a kutya irányíthatóságának elvesztése, a kutya testi fenyítése.
12. Értékelésre csak azok a kutyák kerülnek, amelyek az összes gyakorlatban részt vettek. Értékelés: az első három kutya helyezése: “kitűnő”, “nagyon jó” vagy “jó” minősítések (pontszámtól függetlenül), illetve az elért pontszám megadása nullás feladatokkal vagy anélkül. 

IV. FELADATOK
 

A retriever a lövés utáni munka specialistája. A feladatoknak amennyire csak lehetséges a vadászathoz közelinek kell lenniük, és a rendelkezésre álló terephez kell igazodniuk. Egy feladat több részből állhat. A feladatok az osztálytól függően egyre nehezebbek lesznek. Minden feladatot elmagyaráznak a kutyavezetőnek. A kutyavezető a feladat végrehajtását csak a bíró utasítására kezdheti meg. 

V. OSZTÁLYOK
 

1. Három teljesítményi osztály van (“L”, “M” és “S”), könnyű, közép és nehéz valamint egy kezdőosztály. Az az összesen négy osztály.
2. Amennyiben egy kutya egy osztályban megfelelt, nem indulhat alacsonyabb osztályban.
3. Azok a kutyák, amelyek egy osztályban háromszor elérték a “kiváló” minősítést, tovább kell, hogy lépjenek az egyel nehezebb osztályba.
4. A 2. és 3. pont hasonló külföldi versenyekre is érvényesek. 

VI. BÍRÓ ÉS BÍRÓNÖVENDÉK
 

A working testen a szervezők által kijelölt, megfelelő tapasztalattal rendelkező bírók bírálhatnak. 
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>