Szedő verseny

 

Dr. Virág István speciális
apróvad összeszedő emlékverseny

SZABÁLYZAT 

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
A VERSENY CÉLJA:
Felmérni és bemutatni a retrieverek apportkészségét, irányíthatóságát, fáradhatatlan munkabírását, munkakedvét egy egész napos, nagyterítékes fácánvadászaton. 
RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK: 
1. Aversenyre csak fajtatiszta kutyák nevezhetők, melyek egy, az FCI által elismert törzskönyvbe vannak bevezetve, vagy oda bevezethetők és vadászkutya munkavizsgával rendelkeznek. „B” törzskönyvi lappal versenyre nevezni nem lehet.
2. A versenyen tüzelő szukák részvétele tilos.
3. Nevezési határidő után nevezés nem fogadható el.
4. Nevezések csak a nevezési díj egyidejű befizetésével érvényesek. Külföldi versenyzők a nevezési díjat a verseny helyszínén is fizethetik. A nevezési díj minden benevezett kutya után, akár jelen van a kutya, akár nincs, kivéve az első pont előírásának megfelelő esetben.
5. Nevezési díjat csak akkor lehet visszafizetni, ha a nevezést legalább 5 nappal a verseny előtt visszamondták.
6. Csak tüzelő szukával lehet visszalépni, illetve cserélni, ezen kívül a kutyacsere nem megengedett.
7. Nem indítható harapós és fertőző betegségben szenvedő kutya, valamint olyan kutya, mely kizárt személyhez tartozik vagy az FCI által el nem ismert egyesület vagy klub tagja.
8. A versenyfeladat elkezdéséig a kutyákat pórázon kell tartani, a verseny idején velük szemben semmilyen kényszerítő eszköz nem használható. A kutyák a verseny ideje alatt kényszerítő eszközt nem viselhetnek (Az első kürtszó megszólalásakor a kutyáról a pórázt, nyakörvet, hámot stb. le kell venni). A kutya bármilyen fenyítése versenyből való kizárási ok lehet.
9. A versenyen, a minősítésen túl, a teljesítmények alapján, a résztvevő vadászkutyákat helyezési sorrend szerint kell besorolni. Egyenlő pontszám esetén a fiatalabb, illetve a szuka kutyát kell előbbre sorolni.
10. A versenyen a teljesítmények jobb differenciálása érdekében feles osztályzat is adható. Minősítésnél a feles osztályzatot felfelé kell kerekíteni.
11. A versenyre csak egyénileg lehet nevezni.
12.   Nevezési létszámtól függően a versenyt 1-2 naposra tervezhető.
13. A versenyre való nevezést a HRK csak előzetes bejelentkezéssel fogad el.
14. A versenyen a feladat teljesítésének osztályozására (minősítésére) az alábbi osztályzatok adhatók:
4 = nagyon jó
3 = jó
2 = megfelelő
1 = kielégítő
0 = nem megfelelő
LEBONYOLÍTÁS:
A vadászat {verseny) megkezdése előtt 20 perccel a vadászatvezető eligazítást tart. Az eligazításon ismertetik a vadászat menetét, a kutyavezetőknek és a kutyáiknak a versenykiírásban meghatározott feladatkörét. Ezután történik a lőállás (stand) sorsolás. A kisorsolt lőállások sorrendje a verseny folyamán minden hajtás után változik, megteremtve azt a lehetőséget, hogy minden kutyavezető és kutyája azonos feltételek mellett dolgozhasson. Vadászatvezető utasítására a versenyzők elfoglalják a kisorsolt és előre megjelölt felállítási helyüket
FELÁLLÁS:
 
Az elhelyezkedés úgy történjen, hogy a lövő vadász háta mögött a terep és kilátási viszonyok figyelembevételével kb. 10 és30 mközött, úgy helyezkedjünk el, hogy a vadászra és a hajtási irányra jó rálátásunk legyen, hogy kutyáinkat bármelyik irányba küldeni tudjuk. 
FELADAT:
Puskalövés vagy kürtszó hallatára indul a fácánok lőállások felé mozgatása, illetve hajtása. Ezzel egyidőben megkezdődik a vadászkutyák és vezetőik munkája is. A hajtóvonal irányából repülő fácánokat a vadászok lövik és azok általában mögéjük esnek, sebzés esetén nagyobb távolságra érnek földet.
A kutyavezető innentől kezdve egyedül dolgozik kutyájával. Neki kell először érzékelni a lövés utáni találat tényét és ennek megfelelően irányítani és küldeni a kutyát. Szájában a fácánnal visszaérkező kutyát a vezetője hívja be, állítsa meg (vagy ültesse), vegye el tőle a vadat, és máris küldheti a következő fácánért.
 Mivel ezen a vadászaton a találati sűrűség többszöröse lehet a kutya által behozottnak, a vezetőnek állandóan figyelni kell a lövések irányát és meg kell jegyezni a leesési pontokat, hogy kutyáját küldeni tudja.
Ha a saját lőállásán nincs találat, illetve lőtt fácán, a vezető a kutyáját a többi lőállás felé is irányíthatja. A kutya által behozott, sebzett fácánokat a vezetőnek el kell tudnia altatni és a többivel együtt a helyszínen sorba rakni.
A lőtt fácánok szedésének végét és az új lő (szedő) állások elfoglalását kürtszó jelzi. Kürtszó után a kutya már nem küldhető. Ha a vadászatvezető engedélyt ad a terület átkeresésére kutyával, a kutya által felkutatott és behozott fácánok darabszámát hozzá fogják adni a lőálláson elért darabszámhoz. Tehát a versenyző kutyájának arra kell törekednie, hogy minél több fácánt gyűjtsön össze. A kutyavezető által felvett fácán nem számít be a vadászkutya teljesítményébe. A kutyát, ha nem muszáj, illetve nem kérik, ne küldjék a lővonalon túl a hajtás irányába, mert zavarja a vadászatot és annak eredményességét. Ha a kutya fogásigazítás céljából teszi le a vadat, nem hiba.
A verseny területén egyidöben több vadászkutya dolgozik, előfordul, hogy a lőtt fácán birtoklásáért összeugranak. A vad azt a kutyát illeti, amelyik először felvette és behozza. Ha ez nem állapítható meg, elhozást egyik kutyának sem értékeljük.
Ha egy kutya többször megkísérli a másik kutya szájából a vad kivételt és nem a feladatával foglalkozik, tehát zavarja a versenyt, ki kell zárni a versenyből, a feladatkörét a többi kutya látja el.
VISELKEDÉS LŐÁLLÁSON:
Kutyavezetőnek munka közben ügyelnie kell arra, hogy hangos parancsszavakkal ne zavarja a lövő vadászt. A lőtt vaddal kíméletesen bánjon.
ÉRTÉKELÉS:
1. fegyelmezettség, kontaktustartás szorzó: 5
2. irányíthatóság szorzó: 5
3. keresési stílus szorzó: 6
4. elhozás szorzó: 6
5. orrjóság, találni akarás szorzó: 6
6. elhozása közbeni viselkedés, lövésre, vad esésre szorzó: 5
7. kitartás és gyorsaság szorzó: 6
8. lőtt vad megkeresése, sebzett vad kitartó keresése szorzó: 5
9. teljesítmény pontszám (darabszám után) 
A szorzások után kapott pontszámokhoz hozzá kell adni a teljesítmény után kapott pontszámot és így kialakul ki a végeredmény.
KIZÁRÓ OKOK: 
- apportmegtagadás
- lövésfélőség
- fékezhetetlenség
- kemény száj, vad tépése, rágása
- agresszivitás 
 
A rendező szervnek igyekeznie kell, hogy minden kutyának lehetőség szerint azonos munkafeltételeket biztosítson. 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>