Állami Vadászvizsga

Kedves Vadászjelöltek, Vadászat iránt érdeklődők!

Az alábbi írásunkkal segítséget szeretnénk nyújtani, hogy milyen feltételei is vannak az Állami Vadászvizsga Bizonyítvány megszerzésének mind elméleti, mind gyakorlati szinten.

Ahhoz, hogy valaki ténylegesen tapasztalt vadásszá vállhasson, ismerje a növény- és állatvilágot, a vadak életmódját, szokásait, igényeit, gyakorlott fegyverkezelő legyen és lehetőségeihez mérten beilleszkedjen a vadászetikai szabályok szigorú betartásával a “vadászvilágba”, ehhez természetesen nem elegendő egy sikeres Állami Vadászvizsga Bizonyítvány, azonban sikeres elvégzése által az első lépcsőt megtettük célunk felé.

Fontos, hogy tudatában legyünk: a vadászat egy értékes, hasznos és élményekkel teli tevékenység, de veszélyes üzem. Egy kezdő, kevés gyakorlattal rendelkező vadásznak is felelősséget kell vállalnia tetteiért és rendelkeznie kell annyi gyakorlattal, hogy se környezetére, se saját magára ne jelentsen veszélyt.

Véleményem szerint egy jövendőbeli, ténylegesen VADÁSZNAK mondható személy nem szorítkozik a “kötelező tananyagra”, hanem érdeklődéssel szemlél mindent, ami a természettel, a növényvilággal, az állatvilággal, a madárvilággal és egyéb vadászatközeli témával kapcsolatos és az elméletben megszerzett tudását megpróbálja a gyakorlatban hasznosítani. Sokat olvas a témában régi neves vadászíróktól (pl. Fekete István, Széchenyi Zsigmond, Kittenberger Kálmán, Dr. Bertóti István, Csőre Pál, Félix Endre, Dr. Kölűs Gábor, Nadler Herbert) és napjaink megbecsült vadászaitól is egyaránt (pl. Nagy István, Pomázi Ágoston, Dr. Heltay István, Dr. Csányi Sándor, Szabó Zoltán), hiszen fontos, hogy ismerjük a “vadászat történelmét” és a napjainkban történő változásokkal is tisztában legyünk.

Ahhoz, hogy egy vadászati közösség elfogadott, később megbecsült tagjai lehessünk tisztelettel és alázattal kell viszonyulnunk a természet és annak élővilága felé. Felelősséget kell vállalnunk a megfelelő életközeg, a természet védelmének és az állomány minőségének a fenntartásáért.

Nagyon fontos az elméleti tudás elsajátítása mellett, hogy a könyvekben leírtakat a gyakorlatban is megtapasztaljuk. Kezdő vadászként ekkor jöhetünk rá, hogy mennyire tapasztalatlanok is vagyunk még és milyen nagy út áll előttünk ahhoz, hogy gyakorlott, s valóban hozzáértő Vadásszá váljunk!

                                                                                                                            Joó Katalin

Az alábbi linkekre KATTINTVA minden szükséges információ megtalálható az Állami Vadászvizsga teljesítéséhez!

ÁLLAMI VADÁSZVIZSGA ÚJ RENDELETE

MINDENT AZ ÁLLAMI VADÁSZVIZSGÁRÓL

ÁLLAMI VADÁSZVIZSGÁHOZ SZÜKSÉGES TANKÖNYVEK

„Az legyen a vadász nemes törekvése,
Hogy a vadat óvja, kímélje és védje.
Vadásszék, mint törvény és szokás kívánja,
S teremtményeiben a teremtőt áldja!”

(Széchenyi Zsigmond: Ünnepnapok)

Mindenkinek eredményes felkészülést és sikeres vadászvizsgát kívánunk!

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>