Egyesületünk

 

Kedves Vadászkutyás Barátaim!

Egyesületünk tevékenysége a tenyésztők, családi (társasági) kutyások és vadászkutyások népes csoportjának segítése, s a kutyák igények szerinti képzése. A retrieverek genetikai sokszínűsége biztosítja a lehetőséget, hogy ezt a vadászkutya fajtát a tenyésztési célon – a vadászaton – kívül más feladatok elvégzésére is sikeresen használjuk. Itt szeretném felhívni a figyelmet több évtizedes kinológiai munkám tapasztalatára: az élők sorában minden faj csak a számára determinált tulajdonságokat éli ki csalás nélkül. A báránybőrbe bújtatott farkast az ember találta ki!
A magyarországi retriever fajták tenyésztése több különböző irányba tolódott el, éppen használhatóságuk és megnyerő küllemük következtében. A tenyésztők nagy része – sajátos tartási ideológiával alátámasztva – a világosabb színváltozatú kiállítási kutyákat tenyészti. A vadászat azonban speciális feladatok megoldását igénylő veszélyes üzem. Leendő vadászkutyáinktól elvárjuk a stabil idegrendszert, a vadűzési hajlamot, a természetes apportkészséget, a vízszeretetet és a fajtára különösen jellemző nyugodtságot és együttműködési szándékot. Nem utolsó sorban ragaszkodunk a fajtaadó ország standardjában leírt küllemhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

Úgy gondolom, hogy aki egyszer már megpróbált vadászkutyát képezni, az tudja, hogy vadászkutyát elsősorban tenyészteni kell. Egy jó külső és belső tulajdonságokkal rendelkező retrievert szinte minden vadász képes a vadászaton vezetni. Ma már a vadászat nem csak lősport, hanem elsősorban vadismeret és természetjárás. Ez a megfogalmazás jellemzi sok-sok igényes sportvadász elképzelését és igényét a vadászattal, mint sporttal szemben. Jól illeszkedik ebbe a légkörbe a retriever, mint vadászkutya, mert kiváló terítéknövelő tényezője mellett emeli a kutya vadászati értékét az élő vad felkutatásának és a lőtt vad kíméletes elhozásának szépsége, eleganciája. Az ilyen és ehhez hasonlóan gondolkodó vadászkutyások és tenyésztők a sok eredménytelen próbálkozás láttán úgy gondolták, hogy a kereskedelemre, illetve csak küllemre tenyésztett kutyák többsége vadászatra alkalmatlan, ennek okán hozták létre 1999-ben a Retriever Vadászkutya Egyesületet. E szervezeten belül működnek nagyon szigorú feltételek mellett a vadászkutya tenyésztők. Az egyesület célkitűzései között elsősorban a fajtanemesítés céljából történő retriever vadászkutya tenyésztés (a leendő kutyatartók, vadászok számára leinformálható, munka közben megtekinthető szülőktől kiskutya választási lehetőség), továbbá a fiatal kutya képzése, illetve vadászati lehetőségek biztosítása szerepel.

A Retriever Vadászkutya Egyesületet az Országos Vadászkamara Kinológiai Szakbizottsága felügyeli és támogatja. A kamara által működtetett gödöllői kiképzési központban minden vadászkutya fajta megtalálja a számára megfelelő képzési és tréning lehetőséget.

Rácz István
elnök
Retriever Vadászkutya Egyesület

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>